Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Програмата ще бъде инсталирана в пунктовете за технически прегледи в началото на 2018 г. Превъртането на километраж на старите коли е честа практика, от години алармират вносители и от СБА. От скоро у нас бяха приети санкции срещу подобни действия и те се криминализираха. Глобите за превъртян километраж вече са от 2000 до 7000 лева.

От догодина държавата ще следи и със специален софтуер дали километражите на колите са манипулирани. Програмата ще бъде инсталирана в пунктовете за проверка на техническото състояние на автомобилите от началото на 2018 г., съобщава Нова тв.
 
Според вносители на автомобили проблемът с превъртането на километражите започвал още от чужбина. Манипулацията става буквално за минути. Оказва се, че всеки може да сдобие със софтуер за превъртане.
 
Един от начините да се установи превъртян километраж е чрез проверка при лицензиран вносител на марката на автомобила. Там се проследява сервизната история на колата, но това невинаги може да даде отговор на въпроса за километража.
 
Ако колата ви е внесена от Германия или Италия, от Съюза на българските автомобилисти дават ценен съвет. Обикновено на година в тези държави се изминават между 35 и 50 хиляди километра. Ако колата е на десет години, умножавате по тези числа и ще разберете действителния километраж. 
 
По данни на МВР у нас са регистрирани общо 3,6 милиона превозни средства, като най-много са старите. Близо 1,3 милиона превозни средства са на повече от 20 години.
 
Източник: www.economic.bg
 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Неизправните автомобили ще остават без регистрация – такава промяна записаха депутатите в закона за МВР. Освен това вече не само ДАИ, а и Пътната полиция ще следи в реално време как колите минават технически преглед.

В момента камерите в реално време предават как минава един технически преглед. Компютрите пък изпращат информация за евентуални технически нередности по колите.

Новата система ще свърже системите на ДАИ и Пътната полиция и така ще блокира в реално време прегледа на всеки автомобил, който има проблем, например със спирачките.

Въпреки това хората смятат, че поправките в закона няма да спрат от движение неизправните коли. Андрей Дойчинов всяка година минава технически преглед със старата си кола, като дава пари отгоре. Досега не са го връщали да си оправи колата.

„Пробват по един, по два, по три начина, докато не мине машината и в крайна сметка докато не успеят, опитват пак. Ако прегледът струва 40, аз плащам примерно 60-70”, казва той.

Има обаче и пунктове, които не правят компромиси.

За да няма рушвети и хитруване всички прегледи ще се гледат онлайн. Експертите обаче са скептични, че новите правила ще решат проблема и определят поправките като прибързани.

От МВР и транспортното министерство обясниха, че новостите ще влязат в сила в средата на следващата година.

Източник: www.btvnovinite.bg

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Публична тайна е, че голям процент от прегледите за техническа изправност на автомобилите в България са фиктивни. Често автомобилът не стига до пунктовете, въпреки че това документално е отразено", заяви и.д изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация" Любомир Христов.

Нововъведенията са част от предстоящите промени в Закона за движението по пътищата.

Предвижда се персонализиране на отговорностите на служителите. Към момента прегледът се извършва
от комисия от трима членове, чиито функции не са регламентирани. Лицата преглеждат едно и също нещо едновременно и съответно носят колективна отговорност или безотговорност.

Имайки предвид европейския опит в тази посока се предвижда да се премахне комисията и да се вмени отговорност на едно единствено лице - техническия специалист, който ще извършва целия преглед и ще носи отговорност за заключенията по отношение на техническата изправност на автомобила.

Ръководителят на дейността ще отговаря за това, че техническото лице е проверил автомобила, идентифицирал е превозното средство, отразил е документално всички изискуеми данни - платен пътен данък, различните задължителни застраховки, които трябва да бъдат платени от собствениците на автомобили.

Задължение на собственика ще бъде да оборудва пункта със система за видеонаблюдение, чрез която ще се заснема самият преглед и офиса на ръководителя на дейността с цел да се гарантира реалното извършване на прегледа и последващия контрол.

Друга новост е отнемането на разрешителното за извършване на периодични прегледи на организации, които са издали документ, удостоверяващ техническата изправност на автомобила, без да бъде извършен самия преглед.

Към момента разрешението се отнема при установяване на две еднакви по вид нарушения с влезли в сила наказателни постановления.

Източник: hwww.dnes.bg

 

ГТП Люлин

     В нашият пункт за годишни технически прегледи можете да минете на задължителният по закон технически преглед вашият лек автомобил, автомобил 4х4, товарен автомобил (до 3.5 тона), ремарке и мотоциклет.

Годишни технически прегледи на автомобили (4х4), товарни автомобили до 3.5 тона, мотоциклети и ремаркета - ГТП Люлин © 2018 - 2021. Всички права запазени! Този сайт е създаден от Website Studio.